top of page
AZ Oudenaarde
Orthopedie Oudenaarde logo.jpg
InstagramZW_edited.png
Tekening rotator cuff in schouder b.jpg

Bicepspees

De bicepspees is een bijzondere pees in de schouder. Tot de leeftijd van 40 jaar wordt geacht dat deze kan bijdragen aan krachtsontwikkeling en stabilisatie van de schouder, maar op oudere leeftijd heeft ze eigenlijk geen fysiek nut meer.

Daarentegen kan, eerder bij de oudere patiënten, irritatie of een beschadiging van deze pees bijdragen aan schouderklachten. In dat geval is men beter af zonder bicepspees en dus is het een optie om ze heelkundig door te knippen.

Anatomie

De musculus biceps is een spier die vanuit de schouder vertrekt en onderaan aanhecht in de elleboog. Zoals uit de naam af te leiden is (bi-ceps of 2-hoofdig), heeft deze spier 2 aanhechtingen in de schouder: een korte en een lange aanhechting. Deze lange aanhechting betreft de bewuste lange bicepspees en verloopt in een goot op de schouderkop om aan te hechten bovenop de kom. De korte aanhechting bevindt zich meer naar de borstkas toe en ligt buiten het eigenlijke schoudergewricht.

Aandoeningen van de bicepspees

De lange bicepspees kan onderhevig zijn aan slijtage of kan beschadigd worden bij trauma.

Slijtage is meestal geassocieerd met andere aandoeningen, zoals een scheur van de rotator cuff of gevorderde schouderartrose. Ook bij frozen shoulder kan de biceps ontstoken zijn.
 

Ingeval van trauma treedt dit klassiek op wanneer men een vallend zwaar voorwerp plots wil tegenhouden. Hierbij kan een scheur optreden waarbij de pees zelfs volledig doorscheurt.

Hoewel dit dramatisch lijkt, levert dit geen problemen op naar de toekomst toe. Wel krijgt de bicepsspier in de bovenarm een gebald uitzicht: een zgn. Pop-eye teken.

Een andere vorm van trauma kan een letsel veroorzaken aan de aanhechting op de kom: het SLAP letsel. Deze aanhechting maakt deel uit het labrum, een ring rondom de kom die een stabiliserende functie heeft.

Popeye.jpg

Pop-eye teken

Symptomen

Alleen een volledige scheur van de bicepspees is duidelijk uitwendig vast te stellen door het Pop-eye teken. De andere letsels geven vooral pijnklachten, al dan niet inspanningsgebonden.

Meerdere uitlokkende manoevres zijn beschreven, doch de beleving van de klachten is erg verschillend van patiënt tot patiënt, waardoor de diagnose vaak moeilijk gesteld kan worden.

De uiteindelijke bevestiging krijgt men pas bij een kijkoperatie.

Behandeling

​In elk geval probeert men de klachten eerst onder controle te krijgen met een infiltratie met cortisone. Een bicepspeesprobleem stelt zich zelden alleen, en daarom wordt ook aandacht gegeven aan de andere structuren in de schouder, zoals de rotator cuff.

Is er onvoldoende effect van de infiltratie, dan kan het probleem aangepakt worden met een kijkoperatie. 

Zoals eerder gezegd heeft de bicepspees geen grote functie meer ongeveer na de leeftijd van ongeveer 40 jaar, afhankelijk van de activiteiten van de patiënt. Daarom wordt bij jongere mensen eerder een herstel gedaan van de beschadigde bicepspees, daar waar bij de oudere patiënten het doorhalen van de pees de beste optie is. Vaak gaat deze behandeling samen met een andere aandoening, zoals een herstel van de rotator cuff.

bottom of page