Elleboog artrose
Zoals elk gewricht kan ook de elleboog slijtage of artrose vertonen. Deze slijtage ontstaat vooral bij mensen met een fysiek erg zwaar beroep of bij mensen met reumatoide arthritis. Ook bij trauma, zoals na een breuk van de elleboog, kan na enige tijd artrose ontstaan.
Anatomie
De elleboog is een scharniergewricht tussen de bovenarm en de onderarm, waarbij het dus mogelijk is de arm te plooien en te strekken. In de onderarm bevinden zich echter 2 beenderen: het spaakbeen en de ellepijp. Deze beenderen kunnen ook roteren rond elkaar om zo de hand naar binnen en naar buiten te draaien. Deze draaibeweging begint vanuit de elleboog.
Symptomen
Wie aan artrose denkt, denkt vaak aan pijn. In de elleboog wordt dit echter vaak goed verdragen, tot op het moment dat ook de beweeglijkheid begint te verminderen.
Het zijn hier eerder de functionele problemen die bij (gevorderde) artrose als storend worden ervaren: zo heeft men moeite om voedsel naar de mond te brengen als men de elleboog niet goed meer kan plooien en zit men asymmetrisch op de fiets als de elleboog niet volledig meer kan strekken. Pijn wordt wel ervaren als men de arm gebruikt voor kracht of manuele arbeid.
Behandeling
In de behandeling van elleboogartrose kijkt men vooral naar de leeftijd van de patiënt en de gevraagde activiteit.
Ingeval van pijn kan de eerste stap zeker een infiltratie zijn. Regelmatig vindt men ook een inknelling van de ulnaris-zenuw in de cubital tunnel (zie aparte pagina) als oorzaak voor pijn. Deze zenuw kan ingekneld raken door de vorming van botuitsteeksels als gevolg van de artrose.
Bij jonge mensen die veel krachtige activiteiten doen (arbeiders), zal men eerder verkiezen om het gewricht 'op te kuisen' door losse fragmenten (gewrichtsmuizen) te verwijderen en de aangegroeide botuitsteeksels te verwijderen.
Tenslotte kan men ook het gewricht vervangen door een prothese. Deze optie kan echter alleen aangeboden worden aan mensen die na deze ingreep de krachtactiviteiten sterk kunnen beperken, of bij oudere mensen. Dit omwille van het feit dat de prothese modellen op de dag van vandaag gevoelig zijn aan slijtage bij krachtgebruik.
Totale elleboogprothese ©Mayo Clinic