top of page
AZ Oudenaarde
Orthopedie Oudenaarde logo.jpg
InstagramZW_edited.png

Slijmbeursontsteking

Een ontsteking van de slijmbeurs of bursitis subacromialis is een frequent fenomeen bij het ervaren van schouderpijn. Dat komt omdat verscheidene oorzaken aanleiding kunnen geven tot deze bursitis.

Symptomen

Schouderpijn vanwege een slijmbeursontsteking geeft klassiek eerder pijn in de bovenarm dan in de schouder zelf. In rust lijkt dit enigszins mee te vallen, maar van zodra de arm in de lucht wordt bewogen, nemen de klachten toe.

De bewegingen die de pijn het meest uitlokken zijn het opheffen van de arm boven schouderniveau, met de hand in de verte reiken of het aantrekken van een jas.

's Nachts wordt de slaap vaak gestoord door pijn die opkomt wanneer men op de bewuste schouder gaat liggen.

Bursa subacromialis.jpg

Anatomie

De slijmbeurs is een moeilijk te omschrijven structuur maar kan best gezien worden als een zakje. De slijmbeurs bevindt zich in de ruimte tussen de rotator cuff en het acromion (schouderdak), maar reikt eigenlijk ook tot het bovenste stuk van de bovenarm, onder de Deltoidspier (zie tekening). Dit verklaart waarom de pijn in de bovenarm te voelen is, soms tot aan de elleboog.
De slijmbeurs bevat in normale omstandigheden geen vocht, doch bij ontsteking wordt ze wel gevuld met vocht, wat dan meestal ook op de beeldvorming kan gedetecteerd wordt.

Oorzaken

De bursa subacromialis is zowat de 'barometer' van de schouder en reageert op diverse factoren:

- verzwakking van de rotator cuff pezen

- scheuren van de rotator cuff pezen

- trauma, een val op de schouder

- ongewone schouderbelastende activiteiten

- Frozen shoulder (niet steeds)

- peesverkalkingen

Deze aandoeningen worden apart besproken.

De mate waarin de bursa subacromialis ontsteekt, heeft een verband met de last van de patiënt. Zo kan een relatief milde verzwakking van de rotator cuff veel last geven bij een reactieve bursa, maar omgekeerd kan een grote peesscheur ook slechts een milde ontsteking geven met bijgevolg weinig last.

bottom of page