top of page
AZ Oudenaarde
Orthopedie Oudenaarde logo.jpg
InstagramZW_edited.png

Polscyste

Een zwelling in de pols wordt meestal veroorzaakt door een polscyste. Dit is een ongevaarlijke zwelling en wordt veroorzaakt door een ophoping van gewrichtsvocht.

Anatomie

Anatomie

Het polsgewricht is omgeven door een kapsel. Binnenin dit kapsel wordt gewrichtsvocht aangemaakt dat het gewricht smeert bij bewegingen. Soms wordt er zo veel vocht geproduceerd dat er een overdruk ontstaat in de gewrichtsruimte. Daardoor zoekt het vocht zich een weg naar buiten: dit gebeurt door een uitrekking van het kapsel, dat zoals een ballon opgeblazen wordt. Meestal ontstaat dit fenomeen op een plaats waar dit kapsel zwakker is. Zo zijn er 2 klassieke plaatsen in de pols waar dit voorkomt: aan de rugzijde van de pols is dit doorgaans vrij centraal, maar aan de palmzijde komt dit meestal in de buurt van de duimbasis voor.

Anker 1
polscyste.jpg
Klachten

Klachtenpatroon

Een cyste kan vrij groot worden, maar dit hoeft zeker niet steeds te leiden tot pijn. Omgekeerd kan het ook voorkomen dat een uitwendig onzichtbare cyste wel forse pijn uitlokt. De meest typische klacht is het voelen van pijn bij krachtsontwikkeling of bij steunen op de pols. Soms zwelt de cyste acuut bij toename van activiteit, om dan nadien terug af te nemen in volume bij rust.

large wrist ganglion.jpg
Behandeling

Behandeling

Omdat het gaat om een aandoening die ongevaarlijk is en dus geen schade aanbrengt, is het steeds mogelijk om gewoon af te wachten. Het is mogelijk dat de cyste na verloop van tijd (weken tot maanden) spontaan in grootte vermindert of zelfs verdwijnt. Eventueel kan het dragen van een polsbrace helpen om de cyste te verkleinen.

 

De cyste kan ook leeggeprikt worden, waarbij met behulp van een naald het vocht wordt geëvacueerd. Het voordeel is dat dit tijdens de consultatie kan gebeuren, en dat men dus snel van de drukkende last kan verlost worden. Het nadeel is dan weer dat de kans groot is dat de cyste snel terugkomt. Sommige cysten kunnen ook door uitwendige druk platgeduwd worden, waarbij de klachten dan ook tijdelijk verlichten.

 

Tenslotte kan de cyste ook heelkundig weggenomen worden. Hierbij wordt de cyste integraal weggenomen, met inbegrip van de basis van het kapsel waaruit de cyste is ontstaan. De ingang van de cyste wordt helemaal uitgesneden, zodat een ruim ‘venster’ ontstaat en het gewrichtsvocht permanent kan wegvloeien zonder zich op één plaats op te hopen. Hoe goed de cyste ook is uitgehaald, toch bestaat een kans van ongeveer 10-20% dat ze op termijn terugkomt. Vaak zijn de klachten echter voldoende ernstig dat men deze kans aanvaardt.

bottom of page